Wat is assertiviteit?

Wat is assertiviteit? Dit is een gemakkelijke vraag die meestal wordt gesteld door vrienden, partners of zelfs vreemden als ze onzeker zijn over hun eigen prestaties of zelfvertrouwen in een bepaalde activiteit of situatie. Wat is assertiviteit? Hoe assertief te worden is een andere gemakkelijke vraag die gewoonlijk wordt gesteld door degenen die het antwoord kennen, maar niet zeker zijn over de antwoorden zelf. In de wereld van counseling en psychologie is het een aangeleerde vaardigheid en een manier van verbale communicatie.

Wat is assertiviteit

Assertiviteit betekent "opstaan" of "aanwezig zijn". Assertief worden betekent weten dat je het kunt, en er vervolgens actie tegen ondernemen assertief gepolijst. Als ik met klanten praat over hoe ze meer willen leren over hoe ze beter met hun partner kunnen communiceren of een team kunnen leiden, wijzen ze er vaak op dat ze de neiging hebben om passief te zijn in hun communicatie – soms onbewust. Soms gebeurt dit onbewust en kan het voor professionals een uitdaging zijn om de manier waarop ze normaal zijn of denken te veranderen. Er zijn enkele technieken die mensen kunnen helpen om agressiever te leren communiceren, of ze het nu bewust willen of niet, terwijl ze assertiviteit ook op een positieve manier gebruiken – dat wil zeggen als een proactieve reactie op een bepaalde situatie.

Een ding dat we allemaal doen als we communiceren, is onze eigen gevoelens van eigenwaarde of gebrek aan eigenwaarde aan een ander te laten zien. We doen dit omdat we ons bedreigd voelen, een laag zelfbeeld hebben of ons niet gewaardeerd of niet gewaardeerd voelen. Door als professional assertiviteit te oefenen en te leren, kunnen we onszelf trainen om dit niet automatisch te doen, maar in plaats daarvan assertief te reageren. Als we assertief reageren, zelfs als we dat niet opzettelijk proberen, geeft dit de persoon een signaal af dat we niet passief zijn, maar eerder assertief op een positieve manier. Wanneer we assertiviteit oefenen en leren, wordt het een self-fulfilling prophecy en kunnen we het daadwerkelijk gebruiken om uit het leven te halen wat we willen!

Site bezoeken voor meer info: https://www.assertiviteitenzelfvertrouwencursus.nl/