Hoe assertiever te worden – Passieve agressieve stijl

Wat is assertiviteit? Simpel gezegd, assertiviteit is je vermogen om je rechten te voelen, en je vermogen om je uit te spreken wanneer er niet naar je wordt geluisterd, tegen je wordt gesproken of negatief wordt beoordeeld door een andere persoon of groep. Met andere woorden, assertiviteit gaat over het opkomen voor de rechten van jezelf of anderen op een positieve, assertieve en niet-bedreigende manier, zonder agressief defensief of passief te zijn. Assertief zijn betekent niet tegen mensen schreeuwen, schreeuwen, intimideren of anderen op welke manier dan ook uitschelden. Het betekent gewoon dat u uw recht uitspreekt om gehoord, gerespecteerd en met respect behandeld te worden door de mensen of groepen die de macht hebben om uw leven te beïnvloeden.

Wat is assertiviteit?

Assertiever leren worden begint met een blik op je houding assertief snel. Als je je genegeerd, boos of gekleineerd voelt, kun je niet anders dan defensief worden en op een agressief negatieve manier reageren. Bovendien, als je een laag zelfbeeld hebt of je niet zeker voelt over wie je bent, zal je natuurlijke reactie zijn om terug te vechten – zelfs als je niet zeker weet of je argumenten je situatie helpen. Als je wilt leren assertiever te worden, kijk dan eens hoe je je gedraagt in deze situaties.

Wanneer je het gevoel hebt dat je passief wordt rondgeduwd of tegen je wordt gepraat, kan het nuttig zijn om een stap terug te doen en te kijken naar wat je bewust doet. Luister je passief naar wat iemand zegt, geef je ze ruimte of overweging voordat je reageert, bied je alternatieven aan, geef je jezelf de ruimte om na te denken? Als je actieve deelname aan situaties vermijdt, gebruik je de passief-agressieve stijl. Leer hoe u agressiever kunt worden, zodat u meer verantwoordelijkheid kunt nemen voor uw acties, meer respect van anderen kunt krijgen en uzelf als persoon kunt verbeteren.

Klik door naar de website: Assertiviteit en Zelfvertrouwen Cursus